fallback

Наградите "Оскар" минаха под знака на борбата със сексуалния тормоз

Лентата "Формата на водата" спечели четири Оскара, включително за най-добър режисьор и най-добър филм

09:35 | 05.03.18 г. 7
Автор - снимка
Създател

Гари Олдман грабна "Оскар" за най-добра мъжка роля за ролята на Чърчил във филма "Най-мрачният час", а Франсис Макдорманд стана най-добра актриса за филма „Три билборда извън града”. Гийермо дел Торо пък спечели наградата за най-добър режисьор за "Формата на водата". Филмът спечели общо 4 награди, включително за най-добър филм. Така изглеждат водещите победители от 90-те поредни награди "Оскар".

Сам Рокуел спечели заслужено приза за "Най-добър актьор в поддържаща роля" за играта му в "Три билборда извън града". Той бе връчен от миналогодишната победителка в категорията "Най-добра актриса в поддържаща роля" - Вайола Дейвис. Във филма Рокеул изпълнява ролята на полицая Джейсън Диксън, който в началото е грубиян, прибягващ до заплахи, но след това осъзнава, че трябва да се промени и да стане по-човечен и състрадателен. Рокуел спечели за същия образ и наградата "Златен глобус" за най-добра второстепенна роля, британската награда БАФТА и наградата на Гилдията на американските актьори в същата категория

Без никаква изненада Алисън Джани спечели дългоочаквания си "Оскар" за "Най-добра актриса в поддържаща роля" за въплъщението си в жестоката майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Там тя изпълни ролята на ЛаВона Фей Голдън, известна в медиите и като Сенди Голдън, властната, болезнено амбициозна и тормозеща дъщеря си майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Джани вече спечели за същата роля и Златен глобус за най-добра второстепенна роля, британската награда БАФТА и наградата на Гилдията на американските актьори в същата категория.

Лентата "Икар" за допинга сред руските спортисти беше удостоена с наградата "Оскар"в категорията "Най-добър пълнометражен документален филм". Режисьор на филма е британецът Брайън Фогел, а главно действащото лице - бившият ръководител на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, който я ръководи до ноември 2015 година, преди да стане сътрудник на комисияка към Международната антидопингова агенция.

Продукцията "Фантастична жена" от Чили на Себастиан Лелио спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Продукцията спечели миналата година на Берлинале награда за най-добър сценарий. Това е първа победа на филм от Чили на наградите на Академията.

Филмът "Тайната на Коко" спечели наградата Оскар за най-добър пълнометражен анимационен филм. Филмът разказва историята на Мигел, който мечтае да стане музикант и се озовава по случайност в Страната на мъртвите, където открива тайни за своите прабаба и прадядо. Продукцията е смесица от приключенски филм, съчетаващ елементите на мексиканските филми и на обичаите и вярванията, свързани с Деня на мъртвите.

Британецът Роджър Дийкинс спечели "Оскар" за операторско майсторство за работата си във филма "Блейд Рънър 2049", а френският композитор Александер Депла получи "Оскар" за най-добра оригинална музика за филма "Формата на водата". За тази музика Депла вече получи и "Златен глобус" за оригинална музика.

Салма Хайек, Мира Сорвино и Ашли Джъд бяха кралиците на Червения килим преди началото на 90-ата церемония за връчване на наградите Оскар. Това е знак, че движенията срещу сексуалните посегателства и срещу сексуалната дискриминация "Аз също" и "Времето изтече" присъстват и на тази най-голяма проява в киноиндустрията, отбелязва Франс прес.

След като на церемонията за Златните глобуси черното бе задължително, за да се отбележи солидарността с жертвите на сексуалния тормоз, сега бялото и ярките цветове се завърнаха на Червения килим на Оскарите.

Двете актриси, които бяха едни от първите, разкрили сексуалните посегателства на холивудския продуцент Харви Уайнстийн - Ашли Джъд и Мира Сорвино, минаха по Червения килим заедно и предизвикаха истински фурор.

Актрисата Салма Хайек, която също обвини Уайнстийн в тормоз, каза, че тази вечер ще представи едно много специално видео и че тази вечер ще се празнува факта, че в бъдеще на жените няма да се налага да водят такива битки.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback